Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke heeft beslist om 150.000 dosissen van AstraZeneca te schenken aan die regio’s of landen waar nu minder of geen vaccins voorhanden zijn. Aangezien de vaccins reeds geleverd zijn aan ons land, kan er immers niet gewerkt worden via het COVAX-programma en moeten er bilaterale overeenkomsten worden afgesloten. De bestemming van deze vaccins moet dan ook nog worden bepaald.

Via het COVAX-programma (COVID-19 Vaccines Global Access) hebben drie internationale organisaties (WHO, CEPI en GAVI) de krachten gebundeld en willen ze ook in minder gegoede regio’s in de wereld vaccins verdelen om de pandemie te bestrijden. Het algemene principe is echter dat er alleen via dit programma gewerkt kan worden als de vaccins rechtstreeks via de producent, in dit geval AstraZeneca, aan COVAX geleverd kunnen worden. Eerder heeft België zo al beslist om via COVAX 168.000 dosissen te leveren aan Oekraïne, gevolgd door 225.000 dosissen voor Kosovo, Armenië en Georgië.

Via een bilateraal akkoord, buiten COVAX om, werden vorige maand vanuit de binnenlandse stocks ook al 150.000 dosissen geschonken aan Tunesië.

De vaccinatiecampagne in Vlaanderen is een succes. Op dit moment is 90% van de volwassen Vlamingen minstens een keer gevaccineerd. Om en bij de 83% is dubbel gevaccineerd, wat betekent dat Vlaanderen een van de beste vaccinatoren van de wereld is.

Via de Europese aankoopprocedure is België er immers in geslaagd om sneller dan andere landen in de wereld te starten aan de vaccinatiecampagne. De Europese Unie, een sterk economisch blok, kon namens de lidstaten met diverse producenten onderhandelen over een stevige hoeveelheid vaccins, waarna het aan de lidstaten was om de vaccinatiestrategie uit te rollen.

Niet elke regio in de wereld heeft echter de middelen om de pandemie op een ordentelijke manier te bestrijden of om de noodzakelijke hoeveelheid vaccins aan te kopen. We hebben het dan nog niet eens over de manier waarop de uitrol van de campagne georganiseerd moet worden.

Momenteel heeft Vlaanderen 270.000 dosissen AstraZeneca in voorraad. De komende twee weken zullen nog 120.000 prikken als tweede dosis gezet worden. Het surplus in Vlaanderen, zijnde 150.000 dosissen, zijn in twee tijden beschikbaar:

  • 100.000 dosissen zijn onmiddellijk beschikbaar;
  • 50.000 dosissen zullen op 16 augustus beschikbaar zijn, namelijk nadat we voor dit vaccin type de tweede prik hebben kunnen afronden. We houden dit dus nog als reserve in stock voor eventuele operationele en logistieke calamiteiten.

De IMC Volksgezondheid heeft in mei beslist om in het Europees contract met Pfizer/BioNTech te stappen. Deze producent biedt een aangepast vaccin binnen vier maanden bij nieuwe varianten en garandeert ook de levering van voldoende vaccins voor 2022 en 2023 in België. Er is op dit moment nog geen beslissing genomen over het al dan niet aanbieden van een boosterprik in het najaar, maar die zal niet gegeven worden met het vaccin van AstraZeneca. De Europese Unie heeft het contract met deze producent immers niet verlengd.

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke: ‘Ik kan alleen maar tevreden zijn met de vaccinatiehonger van de Vlamingen. We zijn reeds gestart met de mogelijkheid om inhaalmomenten vast te leggen voor de tweede prik en vaccineren volop jongeren tussen de 12 en de 17 jaar. Als we willen vermijden dat er nog veel varianten ontstaan en we een bijdrage willen leveren aan de gezondheid van die mensen die het minder breed hebben dan de modale Vlaming, is deze schenking  gewoon het juiste om te doen.’

Meer info

Bart Croes – woordvoerder minister Beke – 0485/82.38.58