De Vlaamse Regering heeft vandaag de situatie rond de stijgende besmettingen en het coronavirus besproken en meteen actie ondernomen gezien het stijgend aantal besmettingen. De belangrijkste aanvalslinie tegen het virus is en blijft de vaccinatiecampagne. Met meer dan 90% gevaccineerde twaalfjarigen is die in onze regio bijzonder succesvol. Daarnaast blijft Vlaanderen gebruik maken van een stevige verdediging, door de teststrategie aan te houden en de contactopsporing niet los te laten.

Minister-president Jan Jambon: ‘De vaccinatie is en blijft de manier om het coronavirus te verslaan. In Vlaanderen kunnen we dankzij onze hoge vaccinatiegraad vrij leven en werken, maar waakzaamheid blijft geboden. Ik ben fier dat de Vlaamse Regering vandaag een aantal duidelijke beslissingen collegiaal genomen heeft.’

 

Minister Wouter Beke: “De vaccins werken: laat daar geen twijfel over bestaan. Als niet-gevaccineerde tussen de 18 en 65 jaar heb je tot tien keer meer kans om in het ziekenhuis te belanden bij een besmetting in vergelijking met iemand die volledig gevaccineerd is. Toch moeten we waakzaam blijven en vermijden dat dit virus niet aan kracht kan bijwinnen. Dit is een duidelijke oproep aan die mensen die zich nog steeds niet hebben laten vaccineren: neem uw verantwoordelijkheid! Het enige wat u moet doen, is u naar het vaccinatiecentrum begeven.’

De Vlaamse Regering neemt bijkomende beslissingen en blijft de situatie op de voet volgen:

  • De Vlaamse Regering vraagt een extra/derde prik voor alle 12-plussers. De vaccinatiecentra zullen hierbij een belangrijke schakel blijven vormen, maar zij moeten hiervoor snel duidelijkheid krijgen. Daarom roept de Vlaamse Regering de Hoge Gezondheidsraad op om die duidelijkheid snel te geven, zodat de IMC hier ook snel een beslissing over kan nemen.
  • De lokale besturen kunnen altijd bijkomende maatregelen nemen, dat doen ze in overleg met de gouverneur.
  • We zetten verder in op contactopsporing en testen tot het einde van de winter. We bekijken de testmodaliteiten binnen de onderwijscontext.
  • De federale regering werkt aan een verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel. De Vlaamse Regering zal aanvullend bekijken om de verplichting in te voeren voor het personeel dat niet gevat is door de federale wetgeving.