'PS moet niet doen alsof we vlakbij een akkoord stonden'

27-01-2011

BRUSSEL l CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert 'heel erg ontgoocheld' op het abrupte einde van de bemiddelings-opdracht van Johan Vande Lanotte. Nochtans was het Beke die op 5 januari als eerste de compromisnota van diezelfde Vande Lanotte op een 'neen, tenzij' trakteerde. 'Niemand moet ons de zwartepiet toespelen', repliceert de CD&V-voorzitter.

Toen PS-kopstuk Rudy Demotte gisterenochtend met grof geschut het CD&V-voorstel over de responsabilisering in de gezondheidszorg afknalde, wist Wouter Beke genoeg. De vergadering met de andere Vlaamse partijvoorzitters en bemiddelaar Vande Lanotte bevestigde zijn vrees: de Franstaligen hebben nauwelijks moeite gedaan om tot een akkoord te komen, ze aanvaardden zelfs het 'less is more'-principe niet (meer). Bekes ontgoocheling nam alleen maar toe. Niet veel later gaf ook de bemiddelaar er de brui aan.

Vande Lanotte verwees expliciet naar 5 januari als 'keerpunt' in de onderhandelingen, voelt u zich aangesproken?

Beke: "Men heeft het altijd over CD&V die als eerste de nota zou hebben 'getorpedeerd', maar die bewuste dag hebben vijf van de zeven partijen aangegeven dat ze de nota-Vande Lanotte niet zagen zitten als onderhandelingsbasis. Je zou dus evengoed kunnen zeggen dat ook de Franstaligen zich aangesproken moeten voelen. De bemiddelaar had het overigens ook over het gebrek aan discretie dat hem parten speelde, en als er één partij is die niet voortdurend heeft zitten lekken naar de media, dan is het CD&V wel. Iedereen moet maar eens stevig naar zichzelf kijken."

Volgens de Franstaligen was een compromis wél mogelijk geweest.

"Kijk, de Franstaligen laten uitschijnen dat we op een zucht van een akkoord stonden, maar in de terugkoppelingsgesprekken met Johan Vande Lanotte is duidelijk geworden dat dat allerminst het geval was. Zo dachten wij dat ze het eens waren met zijn voorstel om de bijzondere financieringswet te hervormen, maar dat bleek gisteren geen verworvenheid te zijn. De PS had het tot op het laatste moment héél moeilijk met de financieringsvoorstellen."

Kan er op dit moment nog gepraat worden met de PS?

"Belangrijke vraag. Als de twee andere leden van het triumviraat, Johan Vande Lanotte en Bart De Wever, mij zeggen dat Elio Di Rupo zich al een tijd afwachtend opstelt, vraag ik mij af hoe het verder moet. Je zou toch verwachten dat Di Rupo in de cockpit kruipt? De PS is de grootste partij aan Franstalige zijde, iedereen ging en gaat ervan uit dat zij de premier willen leveren, dus ze zullen toch eens kleur moeten bekennen."

Wat nu? De liberalen aan boord?

"Wij beslissen daar niet over. PS en N-VA moeten samen tot een akkoord komen. Het is nu niet het moment om te poseren voor de galerij of om zondebokken te zoeken, dit is een collectieve verantwoordelijkheid. Wat ik wel weet, is dat wíj meerdere ernstige pogingen hebben ondernomen om uit de impasse te geraken." (MJ)


 © De Persgroep Publishing