Nieuwe Senaat goed voor besparing van 40 miljoen (HBVL, 28/02/2013)

28-02-2013

Tweede fase staatshervorming wordt nu voorbereid

Wouter Beke Burgemeester van Leopoldsburg


BRUSSEL - Gisteren zijn de acht partijvoorzitters die het Vlinderakkoord ondertekenden en leden van de federale regering samengekomen om te praten over de tweede fase van de zevende staatshervorming. Op de agenda staat de overdracht van de kinderbijslag naar het Vlaamse niveau. Deze week zijn de gesprekken terug opgestart over de concrete uitvoering van die staatshervorming. Ook gisteren kwamen de acht partijvoorzitters, premier Di Rupo en de staatssecretarissen Wathelet en Verherstraeten bijeen om de wetteksten te bespreken waaraan experts het voorbije jaar dag en nacht hebben gewerkt. Het is de tweede fase van de uitvoering van het Vlinderakkoord.

Twaalfde zetel

Vorige zomer werd Brussel-Halle- Vilvoorde gesplitst. Met een onmiddellijke impact op onze provincie. Normaal zou Limburg een zetel verliezen in de Kamer door veranderde verhoudingen op vlak van bevolking tussen de Vlaamse provincies. Dankzij de splitsing van BHV behoudt deze provincie zijn twaalfde Kamerzetel. Limburg is gebaat bij een sterke vertegenwoordiging, zeker in politiek moeilijke tijden voor onze provincie.

Senaat

De volgende stap is dus de hervorming van de Senaat. We zijn niet toe aan 'de laatste senator' maar wel aan de laatste 'verkozen' senator. We schaffen 40 rechtstreeks verkozen senatoren af. Het is in ons land nog niet vaak gebeurd: senatoren (zoals ondergetekende) die hun eigen functie afschaffen. In de toekomst wordt de Senaat samengesteld uit parlementsleden van Vlaanderen en de andere regio's. We zetten hiermee een volgende stap in een confederale logica.

7de staatshervorming

Langs beide kanten van de taalgrens wordt er nu al gesproken over een zevende staatshervorming. De nieuwe Senaat wordt hiervoor bevoegd. Via de nieuwe Senaat zullen de deelstaatparlementen dus rechtstreeks meebeslissen over de volgende grondwetsherzieningen. Een ander gevolg is dat de nieuwe Senaat een fikse besparing oplevert van ruim 40 miljoen euro.

Bevoegdheden

De stap die nu wordt voorbereid, is de overdracht van bevoegdheden - zoals de kinderbijslag en de ouderenzorg - en de manier waarop de overheden in ons land gefinancierd worden. Dit gaat over een overdracht van maar liefst 17 à 18 miljard euro.Is die staatshervorming een "ver van mijn bedshow" of zullen we hier iets concreets van voelen? Zeker en vast. De bevoegdheden die overgeheveld worden, raken het persoonlijke leven van elke Vlaming en dit van de wieg tot het graf. Dat heeft dus grote gevolgen.

Vlaanderen moet straks een eigen beleid opstellen op vlak van geboorte- en adoptiepremies, kinderbijslag, rijopleiding, huurwetgeving, woonbonus, dierenwelzijn, dienstencheques, aspecten van gezondheidszorg en arbeidsmarktbeleid, enzovoort.

Wat dat eigen beleid moet voorstellen, kunt u mee bepalen in 2014.

© 2013 Concentra