"Het klopt niet dat er na de zomer niets meer mogelijk is"

21-05-2011

Nu Wouter Beke onderhandelaar af is, fungeert hij opnieuw voltijds als CD&V-voorzitter. Een akkoord heeft hij niet kunnen forceren - "dat was heel bewust ook nooit de bedoeling" - maar hij geeft zichzelf toch een ruime voldoende. "Na de missie van Johan Vande Lanotte vond Elio Di Rupo het nog te vroeg om over te nemen. Nu wil hij wél, op basis van mijn documenten."

U hebt meer bereikt dan Vande Lanotte?

"Ik stel alleen maar vast."

Het nettoresultaat van beide missies is wel hetzelfde: geen doorbraak.

"Ik wilde verhinderen dat men mij of mijn partij op de duur persoonlijke ambities zou toedichten, zoals bij Vande Lanotte op het einde. Daarom is het nooit de bedoeling geweest om een akkoord te sluiten. Na de paasvakantie ben ik op mijn limieten gebotst. Ik had alle bouwstenen aangeleverd, maar we waren beland op het punt dat er politiek moest getrancheerd worden. Wie is bereid om de ander wat te gunnen? Wie durft de pijngrens over? Het is niet aan mijn partij omdat als eerste te doen, laat staan als enige. De twee groten moeten die stap zetten. Daarna de anderen."

Gelooft u, in tegenstelling tot De Wever, wél dat Elio Di Rupo premier wil worden?

"In normale omstandigheden wordt de formateur eerste minister. Ik ga er dus van uit dat Di Rupo kandidaat-premier is, ja. Tenzij hij een regering-De Wever op de been wil brengen, maar dat kan ik me moeilijk voorstellen."

Bij de N-VA vermoeden ze dat hij Leterme III op de been wil brengen, PS-vicepremier Laurette Onkelinx maakt daar niet eens een geheim van.

"Ik hoop vooral dat de PS alle kansen geeft aan Di Rupo I, maar hij heeft het klimaat voor zichzelf verpest door vorige week donderdag niet meteen het formateurschap te aanvaarden. Had hij dat wel gedaan, dan had hij niet de verklaringen van N-VA over zich heen gekregen. Daardoor is de sfeer totaal omgeslagen."

Hoopt Leterme ook op Di Rupo I?

"(ferm) Ja. Hij zit niet vastgekleefd op zijn stoel. Leterme is nog premier omdat PS en N-VA het niet eens raken, dat is de énige reden. De Wever wil nu een Vlaamse coalitie met de liberalen en met ons, hij wil dus de samenstelling van de regeringen-Leterme behouden en er zelf bijkomen.

(fijntjes) Zo slecht zal hij die regeringen dus niet vinden. Uiteraard zijn wij bereid om daar in mee te gaan. Op voorwaarde dat De Wever en Di Rupo daar eerst een akkoord over bereiken, het is zinloos om coalities te smeden zonder de formateur. CD&V is altijd heel loyaal. In juli wilde Di Rupo absoluut een afspiegelingscoalitie, wij hebben die het verst en het langst gesteund."

Volgens De Wever is er na de zomer niets meer mogelijk omdat de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 de boel zullen verlammen.

"Wij willen zeker niet overzomeren. Maar ik vind het een bizarre redenering dat er na de zomer niets meer mogelijk zou zijn. De gemeenteraadsverkiezingen zijn nog zeventien maanden weg, daarna resten ons nog achttien maanden tot de volgende verkiezingen. Als ik deze redenering volg, kunnen we 36 maanden lang helemaal niets beslissen. We kunnen toch niet onder de grond kruipen tot oktober 2012? Voor Europa zal dat jaar tussenin wél bestaan, en voor de financiële markten ook."

(JV/MJ)

De Morgen, 21/05/2011