De wijngaard van de Wetstraat (Knack, 19/12/2012)

19-12-2012

 

Onderschat Operatie Innesto niet. En vooral: onderschat Wouter Beke niet. Op zijn eigen manier zet de partijvoorzitter CD&V stilaan weer op de kaart.

De langverwachte vernieuwingsoperatie van de Vlaamse christendemocratie opzadelen met de hermetische naam Innesto? Op Twitter waren de lachers niet te tellen. Innesto is een techniek uit de wijnbouw waarbij op oude ranken jonge scheuten geënt worden, om zo de oude ranken die  ooit veel trossen droegen een boost  te geven.

 Aan de lancering van die operatie ging veel voorbereiding vooraf, maar in tegenstelling tot de interne discussienotas bij Open VLD lekte van het interne debat binnen CD&V niets uit. En nadien was er zelfs op Twitter enig christendemocratisch enthousiasme te bespeuren. Het zijn kleine aanwijzingen dat de voorzitter zijn troepen in  de hand heeft. Op zn Bekes: zonder grote woorden, maar met enig resultaat. Zoals het feit dat federaal vicepremier Steven Vanackere en Vlaams minister-president Kris Peeters al een tijdje hun best doen elkaar niet meer publiek tegen te spreken. Ook dat is het resultaat van stille diplomatie.

 Waarmee Wouter Beke bezig is om de derde van zijn drie verkiezingsbeloftes als partijvoorzitter in te lossen. Eén: een communautair akkoord. Twee: electoraal standhouden op 14 oktober. En nu moet Beke zijn derde belofte inlossen: zijn partij opnieuw een herkenbare politieke lijn  geven. Beke laat zich inspireren door  De verovering van de vrijheid door de van oorsprong Poolse filosofe Alicja Gescinska. Dat boek is een pleidooi tegen cynisme en negativisme, en voor positieve vrijheid: mensen moeten aangemoedigd worden om hun leven zelf in handen te nemen. Niet kankeren op anderen, maar dóén.

 Dat alles moet leiden tot een partijcongres in 2013, maar wordt alvast  uitgedragen door 30 zogenaamde  high potentials, meestal uit eigen christendemocratische rangen. Het  gaat onder meer om Felix De Clerck (zoon van Stefaan), jong en voorlopig nog regionaal politiek talent (Hamid Riffi, Sam Voeten, Raf Drieskens...) en iemand als Caroline Ven, ceo van VKW en vanuit die functie een vrouw met connecties en gezag in ondernemerskringen. Want ook dat beseft Wouter Beke: je politieke verhaal wordt pas gehoord en opgepikt als het verteld wordt door voldoende interessante mensen.