Bonte Buurtfeest Planckendael

25-05-2015

Beste gezinnen: welkom op ons Bontste Buurtfeest!

Weet u nog, 20 mei 2013? Toen stonden we hier ook samen. Om de vierde verjaardag van Kai Mook te vieren. Intussen gaat ze al naar het eerste leerjaar. Kleine olifantjes worden groot. En ook bij jullie heeft de tijd niet stil gestaan. De kleintjes van vorige keer zijn heel wat gegroeid. En ik zie kinderen die er intussen ook een broertje of zusje erbij hebben. Maar wat helemaal niet veranderd is, is jullie enthousiasme. Ook vandaag kleurt Planckendael helemaal oranje. CD&V is dé gezinspartij en dat kunnen we niet verstoppen!

Bij CD&V zijn onze leden geen nummers, maar echte mensen. Mensen die we graag bij ons hebben. Die we beter willen leren kennen.

Ik zie burgemeesters die ook fiere mama’s zijn. Voorzitters die dankzij de kleinkinderen hun tweede jeugd beleven. Parlementsleden die nog meer stralen bij hun kroost dan na een goedgekeurd wetsvoorstel. Ik zie lokale vrijwilligers die aan hun gezin willen tonen wie die partij is waar ze zoveel vrije tijd aan spenderen.

Als voorbijgangers deze bonte bende zien, dan weten zij waar wij voor staan. Een grote en diverse groep, die sterk aan elkaar hangt. Want CD&V is een partij die niet alleen in woorden en daden, maar ook via haar mensen toont waarvoor ze staat! 

Waar wij voor staan, dat is samenhang.  Niet ieder voor zich maar wel iedereen inbegrepen! Waar wij voor staan, dat zijn warme gezinnen in een mooie en veilige buurt. Een omgeving waar uw kinderen buiten kunnen spelen, naar school gaan met de fiets. Waar u de bakker bij naam kent en kennissen tegenkomt in de buurtwinkel. Waar de buren samen een Facebookpagina hebben. Waar oma nog buiten durft komen als het al donker is, en opa tijdens het buurtfeest plaatjes draait. Kortom: een omgeving waar mensen geen vreemden zijn, maar buren. Waar de buurt een verlengstuk is van onze thuis.

CD&V wil in haar nieuwe campagne dan ook volop inzetten op warme buurten, waar mensen een goed contact hebben met elkaar. Want verbinden, dat zit in onze genen. We volgen ons buikgevoel en weten dat de sterkste samenleving een samenleving is waar iedereen zijn plaats vindt. Ondanks onze verschillen. Een samenleving waarin mensen zich thuis voelen. Van het kleinste dorp tot de grootste stad.

De Bonte Buurtcampagne vertrekt vanuit de filosofie dat we dicht bij de mensen beginnen om van daaruit verder te groeien.

En dat begint in de eerste plaats bij onszelf. In onze eigen tuin, in onze eigen straat. Wist je dat 50% van de mensen nooit met zijn buren spreekt? En dat 64% van de mensen niet echt betrokken is bij buurtfeesten of verenigingen? Nochtans is een goede buur goud waard. Beter een goede buur dan een verre vriend.

Ik geef u een aantal voorbeelden, waarvan u er ongetwijfeld enkele erkent.

U bent aan het koken, het vlees is klaar, de kaassaus bijna maar plots is de melk op. Wat doe u? Juist, u vraagt aan een van de kinderen om snel naar de buren te lopen voor een nieuwe fles. 

U bent een dagje op stap, vertrokken met prachtig weer. Plots barst een regenbui los. U begint te twijfelen of uw slaapkamerraam wel dicht is. Wat doet u? Juist, u belt naar de buurman en vraagt of hij eens wil kijken.

U gaat een paar dagen op reis en zoekt iemand om de kippen ’s ochtends wat maïs te geven. Wat doet u? Juist, u vraagt aan de buurman of hij ze wil voederen.

We denken vooral aan de buren als we hen nodig hebben. En dat is vaker dan we denken! Maar soms durven we te vergeten hoe belangrijk ze voor ons zijn. We nemen elkaar als vanzelfsprekend. Daarom roep ik iedereen op om zomaar eens iets voor z’n buren te doen. Buurten begint bij jezelf. Gebruik je gezond burenverstand, en buurt erop los!

Maar natuurlijk kunnen we niet alles zelf oplossen. Zoals Jean Monnet, een van de vaders van de Europese Unie zei: niets gebeurt zonder mensen, niets blijft duren zonder instellingen. En dus staan ook onze ministers klaar om onze buurten te versterken.

Zo zal Joke Schauvliege ervoor zorgen dat vanaf deze zomer 2 op de 3 Vlaamse gemeenten een speelbos hebben. In totaal is dat 3.600 hectare speelnatuur in de eigen buurt, waar kleine en grote kinderen zich kunnen uitleven. En de komende jaren gaan we die natuur in de buurt nog uitbreiden en toegankelijker maken. Zo fleuren onze buurten helemaal op.

Van de jongste tot de oudste bewoner: ook onze minister van Gezin, Jo Vandeurzen, zet de buurt centraal in zijn beleid.

Dat konden we vorige week al duidelijk zien, tijdens de Week van de Opvoeding. Die stond helemaal in het teken van opvoeden in je buurt. Want wij vinden dat ouders er niet alleen voor mogen staan in de opvoeding van hun kinderen. Kinderen grootbrengen, dat doe je met de hele samenleving.

Jonge kinderen kunnen zich het beste ontwikkelen in een zorgzame en stimulerende omgeving. Daarom willen we tegen 2019 in elke gemeente een Huis van het Kind, waar ieder gezin terecht kan met vragen of problemen, op een laagdrempelige manier.

Ook de gewone kinderopvang wordt verder uitgebouwd. Er zijn extra middelen voor 4.000 plaatsen. Een deel daarvan gaat naar nieuwe plaatsen, een deel wordt gebruikt voor de herfinanciering van bestaande plaatsen. Bovendien willen we de kwaliteit van de kinderopvang verbeteren. Zodat opvang geen noodoplossing is maar een plaats waar kinderen bijleren en zich ontplooien.

En we focussen ons niet alleen op onze jongste buurtbewoners, maar ook op oudere en zieke mensen. Heel wat mensen willen graag zelf zorgen voor hun familie of vrienden. Daarom wil Jo in elke gemeente minstens één erkend dagverzorgcentrum.

In een levendige, bruisende buurt, daar vind je ook ondernemende mensen. Mensen die kleine ideeën omzetten in grote projecten. Van handige Harry’s die elke boiler in de straat al repareerden tot creatievelingen die hun zelfgemaakte sieraden verkopen via een webshop. Zulke mensen wil Kris Peeters steunen. Dankzij zijn ingrepen moeten zij niet langer btw betalen op hun activiteiten, als hun omzet lager ligt dan 25.000€. Maar liefst 28.000 kleine ondernemingen en verenigingen krijgen daardoor een stevig financieel duwtje in de rug.

Ook heel wat jongeren kunnen een duwtje in de rug wel gebruiken. Jonge mensen die nog nooit gewerkt hebben, zullen eerst een diploma moeten behalen voor ze een uitkering kunnen krijgen. Zo beschermen we hen tegen beslissingen waarvan ze de rest van hun loopbaan spijt zullen hebben. Jongeren die ondanks hun diploma geen werk vinden, kunnen door ingroeibanen de nodige ervaring opdoen. Ook daar zal Kris voor zorgen. Want zeg nu zelf. Een zorgzame buurt is geen buurt waar jongeren zich thuis vervelen of rondhangen op straat. Het is een buurt waar we al dat jeugdig enthousiasme niet verspillen, maar juist ten volle benutten.  

Jeugdig talent ontplooien, dat begint al op de schoolbanken. Ook daarvoor moet plaats zijn in een buurt die klaar is voor de toekomst. Hilde Crevits zal daarom voluit gaan voor de bescherming van buurtschooltjes. Zodat kinderen kunnen opgroeien en school lopen vlakbij huis.

In tijden van individualisering zijn buurtscholen een plaats waar mensen samen komen. En dat geldt niet alleen voor de leerlingen. De schoolpoort is een uitgelezen plaats voor mama’s en papa’s om elkaar te ontmoeten. Een meerwaarde voor de samenhang in de buurt. En dat is ze ook buiten de schooluren. Bijvoorbeeld voor jeugdverenigingen en sportclubs in het weekend. In het Masterplan Scholenbouw zal Hilde de toekomst van de school uittekenen. Buitenschools gebruik moet daarbij gestimuleerd worden.

Buurtscholen kunnen we versterken door schoolbesturen te laten samenwerken. Zo garanderen we hun toekomst en behouden we hun eigenheid. Want werken aan schaalvergroting mag niet leiden tot schoolvergroting of verschraling. Net als elke buurt is ieder buurtschooltje uniek.

Maar onze buurten verkleuren ook.  We moeten eerlijk zijn en toegeven dat we daar soms tekort schieten. CD&V is grotendeels een partij van mensen met Vlaamse roots – net als de andere partijen overigens. Dat vinden wij een sterk gemis. Het strookt niet met de samenleving zoals die er vandaag uit ziet. In een diverse samenleving moet je iedereen meenemen. Niet door hen achter de wagen te laten rennen maar door hen mee in te doen stappen.

Dat is een verhaal van geven en nemen, van wederzijdse tegemoetkomingen. Als mensen willen samenleven, moeten ze bepaalde waarden begrijpen en delen met elkaar. Alleen zo creëren we een thuis waar mensen elkaar in al hun verscheidenheid respecteren. En dat is niet alleen een taak van de overheid, maar van ieder van ons.

Daarom roep ik iedereen op om bewuster samen te leven met elkaar. Kijk eens verder dan je eigen voordeur. Samenleven is een werkwoord, net als buurten. Zelf kunnen we al heel wat. En wat we niet zelf kunnen, daar zorgen onze ministers voor.

Dat onze ministers aanwezig zullen zijn in onze buurt, kan je ook letterlijk nemen. Vandaag heb ik de eer om onze nieuwe app te lanceren. Je kan hem gratis installeren op je smartphone. Dankzij de app blijf je steeds op de hoogte van onze campagnes. Je kan er de buurtkrant en Ampersand op lezen, en uitnodigingen ontvangen voor evenementen. Maar het leukste is wellicht de buurtbankfunctie. Hiermee plaats je een virtuele minister naar keuze op een bank in jouw buurt. Met een klik op je camera kan je samen met hen op de foto. Zodra je de foto deelt, komt deze meteen op een kaartje. Zo ziet iedereen waar er allemaal buurtbanken gewenst zijn. En ben je meteen op de hoogte waar de minister in het echt zal opduiken. 

 

Beste kinderen, ouders, oma’s en opa’s, geniet van dit Bontste Buurtfeest! We komen elkaar vandaag zeker nog tegen.